Allemaal ‘ikken’, onze deelpersoonlijkheden
Onze persoonlijkheid bestaat uit allemaal deelpersoonlijkheden, dat is normaal en heeft iedereen. Je kent ze wel, je kunt bijvoorbeeld lief zijn maar ook ondeugend, je kunt slordig zijn maar ook precies, je kunt speels zijn maar ook serieus. Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen dan hoor je allerlei meningen in je hoofd. Dit zijn de innerlijke stemmen van onze deelpersoonlijkheden, onze ‘ikken’. Deze deelpersoonlijkheden hebben ieder een eigen manier van denken, voelen, gedrag en waarneming. Sommige deelpersoonlijkheden heeft iedereen, bijvoorbeeld de innerlijke criticus, de rebel, de lolbroek of het innerlijk kind.
Wanneer deze deelpersoonlijkheden niet in balans zijn kan het problemen opleveren. Dat is wanneer jij je onbewust hebt geïdentificeerd met één of meerdere deelpersoonlijkheden, je hebt er als het ware mee leren leven en zij bepalen voor een groot deel jouw gedachten, gevoel en gedrag. De deelpersoonlijkheden die op de voorgrond staan, waarmee jij je hebt geïdentificeerd (bijvoorbeeld de innerlijke criticus) noemen we de “primary selves’. Vaak proberen de andere deelpersoonlijkheden tevergeefs hun stem te laten horen, deze delen noemen we de “disowned selves”, we hebben ze verstoten.
Bijvoorbeeld:
De ‘innerlijke criticus’ ontstaat vaak al in onze jeugd en vindt altijd een tekortkoming. De ‘innerlijke criticus’ zorgt voor emotionele onrust, een laag gevoel van eigenwaarde, minderwaardigheidsgevoelens en weerhoudt ons van groei en verandering. Veel klachten hebben te maken met de deelpersoonlijkheid de ‘innerlijke criticus’. Zo is de ‘innerlijke criticus’ direct betrokken bij angst, depressie en zelf ondermijnend gedrag. Vaak ben je je niet bewust dat er in jou een innerlijke stem spreekt omdat het kritische deel al vanaf je jeugd aanwezig is.
De ‘innerlijke criticus’ probeert te voorkomen dat jij je pijn doet en heeft al kritiek voordat iemand anders, maakt niet uit wie, dat kan doen. De ‘innerlijke criticus’ ontstaat vaak al in je jeugd door ouders, onderwijzers, andere familieleden kerk etc. Je leert bijvoorbeeld al jong er goed uit te zien en je te gedragen zodat je zult slagen in de wereld, zowel thuis als op je werkplek. Er wordt door je ouders kritisch naar je gekeken en zij proberen jou te verbeteren waar nodig.
De ‘innerlijke criticus’ is buitengewoon bang, bijna wanhopig dat jij niet zult slagen, jij niet geaccepteerd wordt of jij niet geliefd bent bij anderen. Na de kindertijd zal de ‘innerlijke criticus’ er alles aan doen om jou acceptabel te maken voor anderen. Hij weet helaas van geen ophouden en gaat maar door, overal heeft hij kritiek op, hij gaat je leven beheersen. Doordat de ‘innerlijke criticus’ zo op de voorgrond staat kan het zijn dat jij weinig zelfvertrouwen hebt, geen nieuwe dingen durft te ondernemen en weinig plezier meer ervaart. Er is onbalans ontstaan waardoor fysieke en/of mentale klachten kunnen ontstaan.
Voice Dialoque is een methode om in dialoog te gaan met onze deelpersoonlijkheden, onze ‘ikken’, om elk deel van onszelf een stem te geven en eens uit te laten praten. Wij krijgen hierdoor een groter inzicht in zaken die ons drijven dat leidt tot een ruimer bewustzijn. In Voice Dialoque worden de verschillende ‘ikken’ uitgenodigd om vrijuit te spreken, om zich in al hun energie te manifesteren zonder tussenkomst van het Ego. Eénmaal aan het woord willen ze graag spreken en hebben ze, op hun eigen specifieke wijze, heel wat te vertellen. Hierdoor word jij je bewust van jouw innerlijke stem en krijg jij inzicht in het ontstaan van jouw fysieke en/of mentale klachten.
Bron: Lightwave Opleidingen
0 Reacties